Ruukkimiljöön rauha sai Päivin muuttamaan stadista

Päivi_S

Päivi Storgård järjestää Kaleva Tikkamäen kanssa muun muassa vespasafareita Ruotsinpyhtään Ruukissa. Foto: Marko Laukkanen

Kuka minä olen ja miksi muutin Ruotsinpyhtäälle?

Olen Päivi Storgård, 50-vuotias toimittaja ja kirjoittaja. Muutin Ruotsinpyhtäälle, koska hain elämään rauhaa ja työrauhaa. Olin tutustunut Strömforsin alueeseen jo aiemmin. Kun muutin pois Helsingistä, ainoa vaihtoehto oli jokin ruukki Suomessa. Sukuni äidin puolelta on Billnäsin ruukkilaisia ja entisen mieheni kanssa meillä oli kesäpaikka Mathildedalin ruukissa yli kymmenen vuotta. Onneksi uusi koti löytyi täältä, sillä olin kaivannut ruukkimiljöötä.

Mitä teen tänä päivänä?

Teen toimittajan töitä, kirjoitan juttuja ja nyt myös puuhailen uuden kirjan kimpussa. Kesätyönä pyöritän Vespafareita ja Pappasafareita, jotka ovat eräänlaista aikamatkailua skoottereilla ja pappamopoilla. Kerron ihmisille tarinoita entisajasta ja vierailemme eri kohteissa ympäristössä. Hauskaa on ollut, en ole koskaan aiemmin tehnyt työtä matkailun parissa. On ihanaa saada yhdistää oma intohimo historiaan ja nostalgiaan ihan oikeaan työhön.

Miksi kannattaa tulla käymään Ruotsinpyhtäälle, myös
kaukaa?

Ruotsinpyhtää on ainutlaatuinen historialtaan ja luonnoltaan. Se on aina ollut taistelutanner, ja Kymijoen läntinen haara on kaunis. Itse Strömforsin ruukilla on paljon kerrottavaa nykyajan ihmiselle. Koko Suomen teollistuminen on alkanut rautaruukeista, ne olivat sen ajan Nokia!

Toinen paikka Loviisassa mistä pidän erityisen paljon.

Ensin tulee heti mieleen Tuhannen tuskan kahvila. Sen tunnelmaa ei voi sanoin kuvailla. Aika on pysähtynyt, kenelläkään ei ole kiire pois herkullisten leivonnaisten luota.

Kesäni kohokohdat.

Kesän kohokohtia on tietenkin Vespa- ja Pappasafarien käynnistyminen. Ensimmäinen retki on aina jännittävin. Toivon, että ihmiset löytävät meidät ja uskaltautuvat päristelemään. Kokemus on valloittava!
Odotan myös vanhan ajan tansseja Pyhtään VPK:n lavalla, ja tietenkin Loviisan Wanhat Talot -tapahtumaa, jossa omakin kotimme on mukana.

 

Viisi kysymystä/Fem frågor görs också på svenska.
Jag intervjuar Lovisabor i olika åldrar, både personer som bott här länge och nyinflyttade.
Om vem vill du läsa?
Skicka tipsen till liljendahl.carita@gmail.com.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s