Heinäkuussa vielä paljon ohjelmaa / Mycket händer ännu i juli

Laiva Svartholmaan lähtee Laivasillalta. Båten till Svartholm startar från Skeppsbron. Foto: Decirée Bruce

Laiva Svartholmaan lähtee Laivasillalta. Båten till Svartholm startar från Skeppsbron. Foto: Decirée Bruce

Tule viettämään kaunis kesäpäivä historialliseen Svartholman merilinnoitukseen! Reittiliikennelaiva Svartholmaan kulkee kolme kertaa päivässä tiistaista sunnuntaihin. Svartholmassa voit tutustua saaren historiaan opastetulla kierroksella suomeksi klo 14 ja ruotsiksi klo 16.

Vierailla voit saarella myös näyttelyssä, jonne on vapaa sisäänpääsy. Se on avoinna klo 11–17. Lapsille on tarjolla jännittävä seikkailu Svartholman unohdettu mysteeri suomeksi klo 12 ja ruotsiksi klo 15. Näyttely on avoinna ja opastukset järjestetään kesällä tiistaista sunnuntaihin.

Loviisaan on alle tunnin ajomatka Helsingistä, mutta sinulla on heinäkuussa myös mahdollisuus saapua Loviisaan risteillen!
M/s J.L. Runeberg risteilee Helsingistä Loviisan Laivasillalle torstaisin heinäkuun aikana. Loviisassa pääset tutustumaan pikkukaupunkiin risteilijöille ilmaisella opastetulla kierroksella, joka lähtee Laivasillalta klo 16.

Tai mikset hyppäisi moottoripyöräsi selkään? Sadat moottoripyörät saapuvat kaupungille Loviisassa 21.–24.7.2016 järjestettävään kansainväliseen Gold Wing -tapahtumaan. Yleisö pääsee seuraamaan mm. perjantaina valoparaatia ja lauantaina lippuparaatia, joka kulkee Brandensteinin katua pitkin klo 12.

Ruotsinpyhtään vanha Strömforsin ruukki tarjoaa paljon ohjelmaa kesälauantaisin. Rautarouva Virginia af Forsellesin vetämällä draamaopastuskierroksella voit tutustua ruukin alueeseen heinäkuussa lauantaisin klo 13. Samalla kertaa sinulla on mahdollisuus mennä katsomaan klo 12–14 taontanäytöksiä, joissa seppä käyttää raudan taltuttamiseksi vanhaa vesivasaraa. Lauantaina 23.7.2016 klo 12–22 juurimusiikkia tarjoaa musiikkitapahtuma Roots’n Boots. Vieraile myös ruukin Pajamuseossa, tiekirkossa, ravintoloissa ja pienissä käsityöpuodeissa.

Foto: Gold Wing Club

Foto: Gold Wing Club

Varför inte spendera en skön sommardag vid havet i Lovisa? Turbåten till sjöfästningen Svartholm går tre gånger per dag från tisdag till söndag. På Svartholm kan du bekanta dig med den historiska sjöfästningen på en guidad rundvandring som ordnas på finska kl. 14 och svenska kl. 16, eller besöka öns utställning som är öppen kl. 11–17. Barnen kan lösa sjöfästningens spännande mysterium på den nya äventyrsutflykten som ordnas på finska kl. 12 och svenska kl. 15. Utställningen är öppen och guidningarna ordnas på sommaren från tisdag till söndag.

Det tar mindre än en timme att åka till Lovisa från Helsingfors, men i juli kan du också komma till Lovisa med m/s J.L. Runeberg. Fartyget kryssar från Helsingfors till Skeppsbron i Lovisa på torsdagar i juli. Samma dagar har du möjlighet att bekanta dig med den unika småstaden på stadsguidningarna som startar från Skeppsbron kl. 16.

Eller varför inte hoppa på din motorcykel? Hundratals motorcyklar intar staden under helgen 21–24.7.2016 då den internationella Gold Wing motorcykelträffen ordnas i Lovisa. Allmänheten kan bland annat följa med en ljusparad på fredag kväll och en flaggparad på lördagen kl. 12.

Strömfors gamla järnbruk vid Kymmene älvs västra gren bjuder under sommaren på programspäckade lördagar. Järnladyn Virginia af Forselles visar dig runt i bruket på dramaguidningar som ordnas på bruksområdet på lördagar i juli kl. 13.
Samma dagar är det möjligt att följa med hur smederna smider med den gamla vattenhammaren i den övre smedjan kl. 12–14. Du kan även njuta av Kymmene älv på kryssningarna som ordnas på lördagar i juli, med avgång från bruksmuseets brygga. Lördagen den 23.7.2016 kl. 12–22 fylls området dessutom av rootsmusik då musikfestivalen Roots’n Boots går av stapeln i Strömfors bruk. Passa även på att besöka museet, vägkyrkan, restaurangerna och de små hantverksbodarna på bruksområdet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s