Mietteitä Loviisan reunamailta

Loma on lusittu ja lapsilla on jo ikävä kouluun. Hyvä niin. Kesän aikana on opittu uusia taitoja, kuten uimataito. Siitä on kiva kertoa tutulle opelle. Omat paikat odottavat Teutjärven koulun ala- ja yläluokassa. Uusia eskareita tulee ja uudet kirjat. Kaikki tuttukin tuntuu uudelta niin monen viikon jälkeen.
Koulun alkamista odotellessa.

Koulun alkamista odotellessa.

Mutta jotain on muuttunut. Kaikkialla sen aistii. Koulu joka oli jännittyneenä pompahtamassa paikoiltaan kaupunginvaltuuston äänestyksen laukaisemana onkin juurtunut paikoilleen ja seisoo kuin tatti peltojen keskellä. Äänestettiinkin pysyvyyden, maaseudun mahdollisuuksien ja lasten puolesta.

Äiti on kiitollinen. Yhteistyö jatkuu saman koulun kanssa. Pienten lasten elämän muutokset sietävätkin olla pieniä. Silloin kotikin pysyy rauhallisena ja kaikesta taas selvitään, eikä tarvitse muuttaa minnekään. Voi olla vaan.

Omenaa opettajalle ei tarvitse hakea kaukaa.

Omenaa opettajalle ei tarvitse hakea kaukaa.

Lähimaastossa on edullisia taloja jotka odottavat uusia asukkaita. Kuinkahan käy? Siinä voisi monen perheen unelma toteutua maalla asumisesta. Pienestä kanalasta ja vähän isommastakin puutarhasta. Kunpa saisi heille tiedon meidän kylän parhaasta uimapaikasta, Riissalmesta ja Teutjärven lintutornista, sekä koulun hyvästä ilmapiiristä ja näistä kivoista ihmisistä! Eikä täällä tarvitse pimeitä raitteja kävellä, kun katuvalotkin on. Kunhan kaupunki vaan muistaa pitää ne kunnossa.

Istun kahvikupin kanssa elokuun auringon lämmittämille portaille. Nurmi rehottaa pitkänä ja piha on täynnä luonnon kukkia. Vaikka arki alkaa, luonto palauttaa mielen rauhaan päivittäin. Mikä etuoikeus asua täällä ja suunnitella tulevaa puutarhaa! Mieli voi hyvin kun saa olla jokapäiväisen elämän kanssa osa luontoa. Lasten elämässä sen merkitys vielä korostuu. He elävät lähellä maata, kaikki aistit valppaina ja oppivat luonnostaan. Tänään pihan yllä saalistavista sudenkorennoista, eilen ongitusta kalasta josta piti heti nähdä mitä sisällä on!

Yhteispelillä kaikki sujuu.

Yhteispelillä kaikki sujuu.

Kaipuu luonnon yhteyteen vetää puoleensa magneetin tavoin. Pikkuhiljaa luonto voittaa. Kun ihmiset palaavat, palaavat myös palvelut ja työpaikat. Kyläkoulut ovat avainasemassa asumisen monimuotoisuuden säilyttämisessä. Teutjärven koulun alueelta löytyy peräti kaksi kyläkauppaa ja Gulfin huoltoasema. Meillä on kaikki mitä jokapäiväiseen elämään tarvitaan, ja enemmänkin! Meillä on toisemme. Täällä morjestetaan vaikkei olla ihan varmoja kuka autossa oli. Tutulta näytti kumminkin. Ja puhutaan säästä kun tavataan, sillä kun on merkitystä heinälle, kypsyvälle sadolle, marjaan lähdölle…

Koira makaa reporankana eteisessä. Kissa kyöhnää jalkaa vasten, muttei huoli herkkupalasta. Jokainen kyläläinen, jalkojen määrästä piittaamatta, lunastaa paikkansa pelkällä olemassaolollaan. Jokainen uusi asukas on tärkeä ja toivotetaan tervetulleeksi! Nyt on mahdollisuus tulla tekemään unelmista totta ja olla mukana kehittämässä meidän kylistä vielä entistäkin vetovoimaisempia.

Sonja Huttunen,
Viirilä

Kymijoen rannalla.

Kymijoen rannalla.

Jos Sinulla on ihana tarina kerrottavana omasta kotikylästäsi, lähetä se kuvan tai kuvien kera osoitteella liljendahl.carita@gmail.com, niin tarinasi julkaistaan Blogloviisan sivustolla.

Du får också skriva på svenska om du vill berätta hur det är att leva i din by. Skicka texten och en eller ett par bilder till liljendahl.carita@gmail.com så publiceras din berättelse så småningom på Bloglovisa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s