Finns många hobbymöjligheter

Ett av Emma-Lottas fritidsintressen är ridning.

Ett av Emma-Lottas fritidsintressen är ridning. Foto: Sara Cederberg

Vem är Emma-Lotta Orava?
Jag är en 18 år gammal abiturient från Lovisa. Jag går sista året i Lovisa Gymnasium. På fritiden jobbar jag på den lokala skobutiken och skriver då och då för Nya Östis. Till mina intressen och hobbyer hör ridning, sporadisk gymträning, vänner, musik, att skriva. Det finns mycket jag tycker om att göra.

Vad är det bästa med Lovisa?
Jag tycker om Lovisa som sommarstad. Närheten till havet, de idylliska platserna att umgås på, till exempel Saltbodan och alla de olika evenemang som ordnas är saker som lockar folk hit. Ett annat plus är att i Lovisa finns allting nära, det bildar på något sätt en välkomnande känsla. Här finns också mycket möjligheter till olika hobbyer, allt från dans till hantverk.

Vad saknar du i Lovisa?

Ärligt sagt så känner jag mig mer som en storstadsmänniska fastän jag bott hela livet i Lovisa. Här saknar jag lite mer liv och rörelse, vilket kanske inte direkt är ”Lovisas fel.” Det skulle vara trevligt om det fanns platser där man kan samlas med sina vänner senare på kvällen, bara för att köpa något till exempel att dricka och sedan sitta och prata. Det finns inte direkt så många alternativ jag och mina vänner har att välja bland.


På tidningen Nya Östis Facebooksida har du prisat lokaljournalistiken. Varför är det totalt lokalt viktiga för dig? Läser du papperstidningar och hur är det med dina kompisar?
Jag själv har läst papperstidningar sedan jag lärde mig läsa. Jag kan lättare sätta mig in i nyheter och andra artiklar genom en papperstidning än att läsa dem då jag scrollar på Facebook. Jag vet inte hur många av mina vänner läser papperstidning, men är ganska säker på att de är i minoritet. Allt mer digitaliseras, och för många i min ålder är Instagram och Snapchat mer intressant. Det är lite synd.

Jag prisade lokaljournalistiken, mer specifikt Nya Östis. Den tidningen fyllde ett stort tomrum för flera tusen prenumeranter som Östra Nyland lämnade efter sig. Det ultralokala försvann när Borgåbladet och Östra Nyland blev Östnyland. Att en papperstidning, år 2015, genom frivilliga insatser slog igenom är enligt mig en stor sak. Redan det i sig säger ganska mycket. Det totalt lokala binder invånarna, man får läsa om vad som pågår i staden. Nya invånare i Lovisa får också via tidningen lära sig om vad som händer och sker här.


Vad vill du göra i framtiden?  Bo i Lovisa eller flytta bort?
Framtiden är fortfarande öppen för mig. Först vill jag bli student, förhoppningsvis redan i vår. Sedan kommer jag troligen att flyga från boet, endera flytta till Helsingfors eller se vilka möjligheter det finns utomlands. Tror i alla fall att jag efter gymnasiet  tar ett mellanår. Som sagt är allting fortfarande ett frågetecken. Vi får se vad som händer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s