Leijonat tekevät paljon hyvää Loviisassa

Jo aikaisin syksyllä alkaa työt Lionsklubin joululehden kanssa.

Jo aikaisin syksyllä alkaa työt Lionsklubin joululehden kanssa. Foto: Carita Liljendahl

Kuka on Ossi Luoma? Mistä tullut ja miksi muutit Loviisaan?
– Olen karjalainen ja kulkenut Jyväskylän, Espoon ja Helsingin kautta Loviisaan, jonne muutin vaimoni Jutan kanssa vappuaattona 2010. Olen 72-vuotias kauppatieteiden maisteri, entinen yritysjohtaja, yrityskonsultti ja yrittäjä. Nyt olen eläkkeellä.

Jäädessämme aktiivisesta työelämästä pois, päätimme vaihtaa asuinympäristöä rauhallisempaan kaupunkiin. Asetimme kriteereiksi paikan valinnan suhteen kolme seikkaa:

  • kaupungin tulee sijaita noin tunnin matkan päässä Hesasta, koska Jutalla oli vielä n. 11/2 vuotta aikaa työelämässä
  • kaupungin tulee sijaita meren ( tai ison veden ) äärellä
  • kaupungilla tulee olla merkittävää omaleimaisuutta, kulttuurista tai historiallista taustaa

Tietokoneen kursori ”sattui pysähtymään” Loviisan kohdalle, joka miellytti meitä ja josta löysimme ihanteellisen asunnon torin laidalla, aivan kaupungin historiallisessa sydämessä. Loviisa, siis sattuman kauppaa.

Olet jäsen yhdistyksessä Lions Club Loviisa. Mitä Lions-aatteessa viehättää, saa sinut jaksamaan ja innostumaan vuodesta toiseen?
– Klubiin liityin syksyllä 2010. Olen osallistunut kaikkiin mahdollisiin aktiviteetteihin ja tapahtumiin sekä yrittänyt antaa Leijonille oman panokseni loviisalaisten lasten, nuorten, seniorien ja vähävaraisten auttamiseksi.

Viimeiset kuusi vuotta olen toiminut klubin Joululehden päätoimittajana ja nyt toista vuotta hallituksen jäsenenä kehitän ja luotsaan Loviisan Leijonien viestintää, vastaan mediasuhteista sekä leijonien ”brändin” ylläpitämisestä ja kehittämisestä yhteistyössä klubin viestintä- ja lehtitoimikunnan kanssa.

Lions-toiminta on monipuolista, aktiivista ja hauskaa vapaaehtoistoimintaa.
Mottomme on ”Monta tapaa tehdä hyvää”. Leijonatoiminta on myös positiivista ja sosiaalista kanssakäymistä ja verkostojen luomista klubin piirissä sekä sidosryhmiemme ja yhteistyökumppaniemme kanssa. Kysymys on ihmisistä ja heidän kanssaan vaikuttamisesta.

Mitä Lions Club Loviisa on saanut aikaiseksi viime vuosina?
– Klubi on suorien avustustoimien lisäksi merkittävä kolmannen sektorin toimija paikkaseudulla.

Palvelemme, avustamme ja autamme. Teemme lahjoituksia ja tukitoimia, toteutamme talkootöinä erilaisia projekteja sekä pyrimme kehittämään kaupunkimme viihtyisyyttä, tunnettuutta ja toteuttamaan hankkeita, jotka ovat kohderyhmiemme kannalta merkittäviä. Toimimme paikallisesti, kansallisesti sekä kansainvälisellä tasolla.

Toteutettuja projekteja ja avustuskohteita ovat muun muassa perhe Lindroosin omakotitalon uudelleen kunnostaminen tulipalon jälkeen, nuorten Skate Park, senioripuisto, Villekullan päiväkodin leikkipaikkojen kunnostus, Suolatorin Pumppuhuoneen saneeraus, Laivasillan suola-aitan nosto, siirto ja kunnostus, lahjoitus Loviisan sairaalalle: rollaattoreja ja taulutelevisioita, Palvelutalo Eleanoran henkilönostolaitteen lahjoitus, kipupumppujen hankinta ja lahjoitus Loviisan kotisairaalalle.

Osallistuminen lukuisiin ”talkooprojekteihin”, kuten Rannan Ruusupuisto, Clayhillsin puiston kukkien hankinta ja istutusja niin edelleen.

Merkittävä on myös osallistuminen ja panostus Punainen Sulka-keräykseen, erilaisia aktiviteetteja ja varainkeräystä, joululehden toimittaminen ja myynti, joulukuusien kasvattaminen ja myynti, Lasten Laskiaisrieha, Loviisa Big Bandin kanssa toteutettu Kevätkonsertti, LWT ja Small Ships Race / Grilli- ja sopparyhmä ja kesäarpajaiset.

Mikä on parasta Loviisassa? Ja mitkä asiat voisimme hoitaa toisella tavalla?
Täällä on hyvä asua. Kaunis ympäristö, meri ja luonto. Pikkukaupungin leimallinen etu – kontaktit, eri paikkojen läheisyys ja ihmisten auttamishalu ovat plussia.

Parantamisen varaa olisi…
– Aktiivisempi ote kaupungin kehittämiseen
– Päätöksenteko on välillä vaikea ja hidas
– Elinkeinojen ja palvelusten kehittäminen – uusien ihmisten saaminen kaupunkiin
– Jonkinasteinen nurkkakuntaisuus vähemmälle – ”ovet ja ikkunat auki muualle ”

Jos sinulla olisi rahaa ja valtaa niin miten haluaisit kehittää ”ikuisuusprojektia” Sahaniemeä?
– En ainakaan ”koiranulkoiluttamispaikaksi”, toki loviisalaisten käyttöön tarkoituksenmukaisesti
Ulkoilurannat, joissa mahdollisuus olla aktiivinen.
Rannoilla kunnolliset palvelut, ravintolat, kaupat terveyspalvelut.
Kunnollisia, ympäristöön hyvin sopeutuvia asuntoja, rivi- ja kerrostaloja sekä varakkaille että vähemmän varakkaille.
Miksipä ei majoituspalveluja ja vapaa-aikatoimintaa.

Jätemaaksi Sahaniemeä ei voi jättää, alue on joka tapauksessa puhdistettava-
Kauhean näköisyys muutettava kauniin ja viihtyisän näköiseksi.

Aktiiviseen , palvelevaan ja tuottavaan käyttöön, kyllä Loviisassa löytyy luontoa ihan oma-aloitteeseenkin toimintaan ja harrastamiseen

Sahaniemi moderniksi ja toimivaksi siten, että kaupunkiin syntyy imu ja virtaus uusiin palveluihin, yritystoimintaan ja asumiseen, jotta sitä kautta saadaan uusia, aktiivisia loviisalaisia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s