Tjusterbyn sukukartano / Tjusterby släktgård

Tjusterby gård, Tjusterbyn Foto: Carita Liljendahl

En utställning om Tjusterby släktgård pågår i Almska Gården till och med 14.1.2017. Näyttely Tjusterbyn sukukartanosta, Almin Talossa 14.1.2017 saakka. Foto: Carita Liljendahl

Tjusterbyn vanhempi historia lyhyesti
Tjusterbyn ensimmäinen tunnettu omistaja Björn Pederson Diekn toimi Viipurin pormestarina ja Viipurin linnan komentajana. 1400-luvulta lähtien Tjusterby oli neljässä sukupolvessa Dieknien suvun omistuksessa.

Kartanon peri Wildemanien suku, jonka hallussa kartano oli viiden sukupolven ajan vuosien 1525 ja 1666 välillä.

Tjusterby on 1400-luvun alusta aina tähän päivään saakka ollut vain kahdella eri suvulla;
Ensimmäinen suku 1400-luvun alusta vuoteen 1753 tunnettiin nimillä Diekn, Flemming, Wildeman, Palm, Stålarm, Rålamb, Creutz ja Willebrand, toinen ja nykyinen suku vuodesta 1753 on tunnettu sukunimillä Muhl, de Geer, de la Chapelle ja Antell.

Tjusterbyn vanha ”linna”
Aivan tarkkaan ei tiedetä, milloin Tjusterbyn vanha harmaakivirakennus, tai linna, rakennettiin. Oletetaan, että suunnilleen vuosina 1515 tai 1516, sillä omistaja Tönne Olofsson toi niinä vuosina Räävelistä (Tallinnasta) kalkkikiveä, jota tarvittiin rakentamiseen.

Vanha halkaistu kanuunakuula. Foto: Carita Liljendahl

Vanha halkaistu kanuunakuula. Foto: Carita Liljendahl

On sanottu, että vuosina 1691 vuoteen 1702 Tjusterbyssä oli ”käytössä kaksikerroksinen kivirakennus aittoineen”, mutta sen jälkeen vanhan kivirakennus kohtalo oli surullinen. Vuonna 1713 purjehti Pietari Suuri Pernajanlahtea, mahdollisesti jopa 18 000 sotilaan laivastoineen, ja kivilinna  tuhoutui. Pohjoiset kellarit olivat kuitenkin niin vahvasti rakennettu, että ne säilyivät. Sen sijaan kerrokset maan päällä tuhoutuivat.

Vanhat kellarit olivat pitkään käyttökelvottomat ja vasta 1840-luvulla antoi Tjusterbyn silloinen omistaja Fredrik Wilhelm De Geer kaivaa esiin pohjoiset kellarit ja rakennutti uuden sisäänkäynnin itäisen tornin perustuksiin. 1930-luvulla työtä jatkettiin kaivamalla esiin eteläiset kellarit kaupunginarkeologi Juhani Rinteen johdolla. Sen jälkeen kellareissa on varastoitu suvun sekä kartanon työntekijöiden vihanneksia ja perunoita.

Patrik Westerback, 2016 / Käännös: Lotta Suomalainen, 2016

Kartano - herrgården. Foto: Johannes Nystén

Kartano – herrgården. Foto: Johannes Nystén

Tjusterbys äldre historia i korthet
Den första kända ägaren till Tjusterby är Björn Pederson Diekn, borgmästare i Viborg och befälhavare på Viborgs slott . Tjusterby ägdes på 1400-talet i fyra generationer av släkten Diekn.
Under perioden 1525 till 1666 gick gården i arv till släkten Wildeman i hela fem generationer.
Tjusterby har från början av 1400-talet fram till idag ägts av endast två olika släkter; den första från början av 1400-talet till 1753 med släktnamnen Diekn, Flemming, Wildeman, Palm, Stålarm, Rålamb, Creutz och von Willebrand, den andra och nuvarande från år 1753 med släktnamnen Muhl, de Geer, de la Chapelle samt Antell.

Den gamla ”borgen” på Tjusterby
Exakt när det gamla gråstenshuset, eller borgen, uppfördes på Tjusterby vet man inte. Man antar att det var omkring år 1515 eller 1516 eftersom ägaren Tönne Olofsson de åren importerade kalksten från Reval vilket behövdes för att uppföra huset.

Ett gammalt gångjärn som har hittats vid utgrävningar i källaren. Foto: Carita Liljendahl

Ett gammalt gångjärn som har hittats vid utgrävningar i källaren. Foto: Carita Liljendahl

Åren 1691 och 1702 nämns att på Tjusterby fanns ”ett gammalt brukeligt stenhus i tvenne våningar med bodar” men efter det gick det gamla stenhuset ett sorgligt öde till mötes. År 1713 seglade Peter den Stores flotta upp för Pernåviken med kanske 18 000 soldater, stenhuset förstördes. Men de norra källarna var så kraftigt byggda att de höll. Våningarna ovan mark förstördes.

 

De gamla källarna var länge obrukbara och först på 1840-talet lät Tjusterbys dåvarande ägare Fredrik Wilhelm De Geer gräva fram de norra källarna och bygga en ny ingång från det mellersta av den östra torngrunden. På 1930-talet fortsatte man jobbet då de södra källarna grävdes fram under stadsarkeologen Juhani Rinnes ledning. Efter det har källarna främst använts som lagringsplats för grönsaker och potatis av släktingar och gårdens anställda.

Patrik Westerback, 2016

2 thoughts on “Tjusterbyn sukukartano / Tjusterby släktgård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s