Vad nytt inför nästa LHH och rosenevenmanget? Mitä uutta LWT- ja ruusutapahtumassa?

Sommaren verkar avlägsen, men förberedelserna inför rosornas evenemang och Lovisa Historiska Hus 2017 har kanske redan börjat? Vad är det som planeras just nu?
Frågan går till projektchefen för evenemanget, Ann-Britt Felin-Aalto.

– Det föregående LHH-evenemanget sysselsätter oss långt in på hösten. Styrelsen behandlar ros och ris från föregående evenemang och i det sammanhanget övervägs även behövliga förändringar. I november/december hålls höstmötet, där styrelsen väljs, som i sin tur väljer arbetsgruppen för evenemangen. De mer detaljerade planerna påbörjas sedan, då arbetsgruppen fastställts. Datumen för evenemangen slås fast och reklammaterial för 2017 tas fram redan nu.


Kesä tuntuu ehkä kaukaiselta, mutta kohta se on täällä taas. Loviisassa ajatellaan silti jo tulevaa Loviisan Wanhat Talot-tapahtumaa.

Projektipäällikkö Ann-Britt Felin-Aalto kertoo että hallitus käsittelee kaikki palautteet, sekä positiiviset että negatiiviset ja suunnittelee tarvittavat muutokset. Marras-/joulukuussa valitaan uusi hallitus joka valitsee työryhmän, jonka tehtävä on suunnitella tapahtumaa yksityiskohtaisesti. Tapahtumien päivämäärät lyödään lukkoon ja mainosmateriaalia ajatellaan jo nyt.
Ann-Britt Felin Aalto. Foto: Carita Liljendahl

Ann-Britt Felin Aalto. Foto: Carita Liljendahl

Kan du redan yppa vad som eventuellt är nytt nästa år?
 – Gällande Rosor & Trädgårdar i Lovisa hoppas vi på att utöka samarbetet med Lovisa Trädgårdsförening och staden och därmed få med ännu fler trädgårdar och lyfta fram parkerna i Lovisa. Vi hoppas även på att få intressanta föreläsningar under veckoslutet. Gällande LHH har vi redan nya hus på lut för nästa år. Nästa år har vi även nya utmaningar, då skolbarackerna upptar vår mest centrala parkering. Vi bör hitta en smidig lösning med tanke på besökarna. Vi vill även beakta Finlands 100-årsjubileum och baka in något specialprogram med tanke på det.
Ensi vuoden uutuudet.
Ensi vuonna Loviisan Puutarhayhdistys on suunnitelmien mukaan vielä näkyvämmin mukana Loviisan Avoimet Puutarhat-tapathumassa. Toivomus on saada uusia pihoja mutta myös puistoja mukaan, ja lisää kiinnostavia luentoja.
Muutamat uudet talot ovat jo lupautuneet mukaan LWT-tapahtumaan.
– Yksi ensi vuoden haasteista on löytää uusia parkkipaikkoja, koska ruotsinkielisen koulun parakit vievät entisen tilan.
Haluamme myös jollakin tavalla ottaa Suomen 100-vuotisjuhlavuotta huomioon.
Villa Ilenna. Foto: Carita Liljendahl

Villa Ilenna. Foto: Carita Liljendahl

På vilket sätt är föreningen för Lovisa historiska hus med i arrangemangen kring öppna julhemmen? Vilken är charmen med evenemanget?
– LHH samarbetar jaktivt med staden. Som förening hör vi inte till arrangörerna gällande Lovisa Jul, men många så kallade LHH-hus deltar som julhem. Lovisa Jul kommer att bli allt populärare. Det har sina sidor – julhemmen har tyckt att just det, att det är färre besökare, som fött en annorlunda stämning jämfört med LHH. Man har haft tid att sitta ner med besökarna och själv kunnat njuta av ett slags ro inför julen som man kunnat överföra även på besökarna.

Vanhanaikaiset joulutalot ja Loviisan joulu.
LWT tekee yhteistyötä kaupungin kanssa. Yhdistyksemme ei järjestä tapahtumaa, mutta monet LWT-tapahtuman taloista osallistuvat myös joulutapahtumaan. Sen suosio kasvaa ja moni joulutalon omistaja on mielissään siitä että LWT ja Loviisan juolu ovat niin erilaiset tapahtumat. Kesällä on enemmän vilskettä, jouluna rauhallisempaa.
Tunnelmallista joulua luvassa Loviisassa. En stämningsfull jul utlovas i Lovisa. Foto: Carita Liljendahl

Tunnelmallista joulua luvassa Loviisassa. En stämningsfull jul utlovas i Lovisa. Foto: Carita Liljendahl

Vilka saker kändes extra lyckade med LHH sommaren 2016 och vad kan föreningen bli bättre på?
År 2016 påbörjades förberedelserna tidigare än vanligt. Det fungerade bra. Vi kunde betjäna besökarna bättre då de fick information tidigare och kunde planera det kommande besöket. Vi beaktade även de vanligaste frågorna som tidigare ställts per telefon inför evenemanget – ibland upp till 50 samtal per dag – och gjorde ett evenemangsinfo som publicerades på hemsidan och i vår tidning.
Det finns alltid saker man kan göra bättre. Evenemangen i och för sig är fungerande som sådana. Programutbudet är så mångsidigt och populärt, så förändringar är inte nödvändiga gällande själva stommen. Men utbudet förändras alltid i och med att samarbetspartnernas program varierar från år till år. Utställningarna, musikprogram osv varierar.
Mikä onnistui hyvin LWT:tapahtumassa 2016 ja mitä voitte tehdä paremmin?Valmistauduimme vuonna 2016 aikaisemmin ja pystyimme tällä tavalla antamaan kävijöille infoa ajoissa. Otimme huomioon tavallisimmat kysymykset joita edellisena vuonna tulivat puhelimitse, usein 50 puhelua päivässä – ja julkaisimme tapahtumainfon nettisivuillamme ja messulehdessä.

Aina voi tehdä asoita paremmin. Tapahtumat sinänsä toimivat, tekemistä riittää joten tapathuman runkoa ei tarvitse muuttaa. Tarjonta muuttuu silti koska yhteistyökumppanit vaihtelevat vuodesta toiseen. Näyttelyt ja musiikkitarjonta myös.

Pitkänpöydäntalon veranta. Verandan i Pitkänpöydäntalo. Foto: Carita Liljendahl

Pitkänpöydäntalon veranta. Verandan i Pitkänpöydäntalo. Foto: Carita Liljendahl

Vad tycker du personligen är bäst med Lovisa? Vilka platser visar du gärna upp då du får gäster från andra orter/länder på besök.
Att bo i Lovisa betyder att man har möjlighet att njuta av livets goda i stället för att använda en massa energi till att klara av vardagen. Allt löper smidigt i Lovisa och finns nära till hands. Lovisa tillfredsställer mitt behov av skönhet – det är en vacker stad med en vacker landsbygd och havets närhet är som pricken på i:t.
Mina vänner från när och fjärran vill jag att skall få en helhetsbild av Lovisa; att de blir emottagna av kyrkan, ser det vackra torget öppna sig framför dem, ser den historiska nedre stan och havet intill, åker ut till Strömfors bruk och Pernå. Därför väljer jag inga traditionella sevärdheter, utan vill erbjuda Lovisa som den förtjusande helhet den är.
Meri on Loviisassa aina lähellä. Havet finns alltid nära i Lovisa. Foto: Carita Liljendahl

Meri on Loviisassa aina lähellä. Havet finns alltid nära i Lovisa. Foto: Carita Liljendahl

Kun saat vieraita, minne viet heitä – mitä on mielestäsi kauneinta ja parasta Loviisassa?
Kun asuu Loviisassa saa nauttia elämän hyvistä hetkistä. Energiaa ei tarvitse tuhlata siihen että saisi arjen toimimaan. Kaikki sujuu Loviisassa ja palvelut ovat lähellä ihmistä. Loviisa on kaunis kaupunki jolla on myös kaunis maaseutu. Meren läheisyys kiehtoo myös.
Vierailleni haluan antaa kokonaiskuvan Loviisasta, en esittele heille tiettyjä nähtävyyksiä. Vanha kaupunki, meri, Ruotsinpyhtään ruukki, Pernaja… siinä osa viehättävää kokonaisuutta.

7 thoughts on “Vad nytt inför nästa LHH och rosenevenmanget? Mitä uutta LWT- ja ruusutapahtumassa?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s