Monipuolista pajatoimintaa / Mångsidig verkstadsverksamhet

Nuorten pajoissa tehdään erilaisia käsitöitä joita myydään. I ungdomarnas verkstäder görs olika hantverk som sätts till salu. Foto: Carita Liljendahl

Nuorten pajoissa tehdään erilaisia käsitöitä joita myydään. I ungdomarnas verkstäder görs olika hantverk som sätts till salu. Foto: Carita Liljendahl

Työpaja Akselin työvalmentaja Bosse Lindfors vastaa kysymyksiin.
Arbetsverkstaden Akselis arbetstränare Bosse Lindfors svarar på frågor.

Milloin työpaja Akseli perustettiin? När grundades arbetsverkstaden Akseli?
Akselin toiminta käynnistyi  vuoden 2012 alussa. Ensimmäiset kuukaudet pyöritettiin pienimuotoista pajatoimintaa väliaikaisissa tiloissa. Syksyllä 2012 voitiin kumminkin viettää nykyisten tilojen avajaisia paloaseman naapurina.

Akseli kom igång i början av 2012, först i tillfälliga utrymmen. På hösten kunde vi flytta till utrymmet där vi är i dag, granne med brandstationen.

Mitä teette pajassa? Vad gör ni på verkstaden?
Pajalta löytyy sekä tekstiili- että remonttiosasto. Tuotamme erilaisia käsitöitä pajojen yhteiseen myymälään linja-autoasemalla. Korjausompelemme asiakkaiden vaatteita, teemme siivouksia, tarjoamme muuttoapua, suoritamme pihatöitä, remontoimme kodin irtaimistoa, vaihdamme vaikka paristot palovaroittimeen tai rikkinäisen lampun jos ei enää itse siihen kykene. Yritämme olla niin paljon avuksi kun vaan resurssit antavat myöten.

Ensisijaisesti olemme silti olemassa aktivoidakseen pajalla olevia ihmisiä työelämän tai opiskelun pariin. Tie sinne riippuu elämäntilanteessa ja kasaamme palat paikoilleen huomioiden tämän.

Vi har en textil- och renoveringsavdelning och gör olika hantverk som vi bland annat säljer i busstationen. Vi tar städjobb, syr om plagg på beställning, erbjuder flytthjälp, gårdsarbeten, renoverar lösöre och försöker hjälpa till med allt möjligt så långt våra resurser räcker till. Till exempel kan vi byta glödlampor eller batteri i brandvarnaren för människor som inte klarar det själva.
I första hand finns vi ändå till för att aktivera dem som kommer till verkstaden så att de kan få ett jobb eller en studieplats.

Kuinka monta teitä pajalla on? Hur många är ni på verkstaden?
Henkilökunnan  puolelta löytyy yksi yksilövalmentaja ja kaksi työvalmentajaa. Pajalla on 12 asiakaspaikkaa. Tämän  lisäksi on pajan ulkopuolella sijoitettuna erilaisiin tehtäviin muutama henkilö.

Personalen består av en individuell tränare och två arbetstränare. Verkstaden har tolv kundplatser. Dessutom har några personer fått uppgifter på annat håll utanför verkstaden.

Akselin pajassa tehdään kaikenlaista

Akselin pajassa tehdään kaikenlaista

Tulevaisuuden suunnitelmat ja toivomukset? Vilka framtidsplaner finns för Akseli och vad önskar du att kunde förverkligas där?

Akselilla on selkeä tilaus olemassa niin pitkälle kun omat kiikarit näkevät tulevaisuuteen. Toivon että kykenemme vastaamaan muuttuvan yhteiskunnan haasteisiin ja soveltamaan toimintaamme niin että olemme edelleen hyvä reitti työllistymiseen.

Det finns en klar beställning för Akseli så långt jag kan skåda i framtiden. Jag hoppas vi klarar av att svara på de utmaningar som framtiden för med sig och att vi kan anpassa vår verksamhet så att vi fortfarande utgör en bra väg till framtida sysselsättning.

Mitä on parasta Loviisassa ja Ruotsinpyhtäällä missä itse asut? Vad tycker du själv är det bästa med Lovisa och med Strömfors där du bor?
Loviisa on hyvä paikka elää aitoa elämää. Saaristolaisena on kaupungin keskusta aina ollut se luonnollinen ”kyläkeskus”. Näin pimeän vuodenajan kynnyksellä on vaikea sanoa mitä Gäddbergsön maisemissa kiehtoo. Aamulla kun lähdet töihin on pimeää ja illalla kun tulet kotiin on, yllätys yllätys, pimeää ja tuolla saaristossa pimeä on todella pimeää. Mutta pois ei silti tee mieli.

I Lovisa kan man leva ett äkta liv. Som skärgårdsbo har stadens centrum alltid varit det naturliga ”byacentret” för mig. Under den mörka årstiden är det svårt att säga vad som fascinerar med Gäddbergsön. På morgonen är det mörkt då du far till jobbet och surprise, surprise, mörkt även då du åker hem. I skärgården är mörkret dessutom riktigt mörkt 🙂 Men inte vill jag flytta bort heller.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s