Skolans blogg kan lyfta fram det positiva / Koulun blogi voi nostaa kivat jutut esiin

Ruotsinkielinen yläkoulu Lovisanejdens högstadium ylläpitää melko uutta blogia. Pääset tutustumaan siihen tämän linkin kautta.

– Haluamme olla näkyvästi esillä sosiaalisessa mediassa myös positiivisessa mielessä, sanoo opettaja Rolf Blauberg, joka on yksi kolmesta ohjaajasta. Koulustamme on viime aikoina julkaistu aika paljon negatiivisia uutisia, varsinkin sisäilmaongelmien takia.

Lovisanejdens högstadiumin oppilaat ja osa opettajista kirjoittavat sekä koulun arkirutiineista että juhlatapahtumista. Kohderyhmänä ovat loviisalaiset, sekä nuoret että vähän vanhemmat ihmiset.

– On kiva todeta, että blogia luetaan. Eräs haaste on saada tekstiä ja kuvia julkaistua säännöllisesti, mutta kyllä sekin ajan kanssa onnistuu.

Kirjoitatteko koulussanne blogia? Onko teillä Facebook-sivustot? Haluatteko niille enemmän näkyvyyttä? Lähetä linkkinne osoitteeseen liljendahl.carita@gmail.com niin julkaisemme niitä täällä.

Skriver ni en blogg i din skola? Har ni Facebook-sidor som ni vill få synlighet för? Skicka länken till liljendahl.carita@gmail.com, så publicerar vi den här.

Kolmesta opettajaohjaajasta kaksi. Två av tre handledande lärare. Johan Halmén, Rolf Blauberg ja kuvausta puuttuu, från bilden saknas Roberta Roo. Foto: Carita Liljendahl

Kolmesta opettajaohjaajasta kaksi. Två av tre handledande lärare. Johan Halmén ja Rolf Blauberg. Kuvasta puuttuu, från bilden saknas Roberta Roo. Foto: Carita Liljendahl

LNH har startat en blogg. Den hittas här.
Hur föddes idén och varför valde ni ratata.fi som plattform?
– Under det senaste året har skolan främst figurerat i media i negativa sammanhang. Det har varit problem med inneluften och elever som inte klarar av att vistas i byggnader. Grejer med chockvärde.

Inför höstterminen föddes idén om att ge skolan mer synlighet på sociala medier. En delorsak var att vi ville lyfta fram allt det positiva som pågår i skolan varje dag. Vi har fantastiska elever och engagerade lärare som dels har överträffat sig själva i flexibilitet och kreativitet det senaste halvåret, dels har fortsatt utveckla skolan och sina arbetsmetoder trots den utmanande situationen.

Naturligtvis hoppas vi som ansvarar för sociala medier i skolan att bloggen och vår instagramprofil i fortsättningen ska bli alltmer elevdrivna. Som det ser ut just nu producerar vi merparten av materialet, men hoppas att eleverna blir inspirerade när de ser hurdana texter vi har på bloggen. Vi kommer också att publicera lyckade elevarbeten, till exempel texter, bilder och videor på bloggen.

Att det blev just ratata.fi beror bland annat på att portalen är finlandssvensk, bloggverktyget är relativt enkelt att använda och att två av oss handledare driver bloggar på portalen. Valet kändes både lätt och ganska självklart, faktiskt.

Vad handlar bloggen om?
– Om vår skola. Om saker som händer här. Om vardag och fest, det som är rutin och det som är guldkant. Vi har inte dragit några skarpa eller absoluta gränser vad innehållet beträffar, men hoppas på mycket elevproducerat material och innehåll som skänker mervärde till vår skola och hela kommunen. Meningen är ju att vem som helst ska kunna titta in och kanske få en uppfattning om vad vi sysslar med.

Vem skriver i den och hur ofta har ni tänkt publicera inlägg?
– Både elever och lärare. Hittills har det främst varit Rofa, men vi hoppas och litar på att fler skribenter ska engagera sig. Allra mest hoppas vi på att alla elever som har något att berätta skulle vilja skriva för bloggen.

Med tidigare erfarenhet av sociala medier vet vi att det är viktigt att uppdatera regelbundet. Vi skulle gärna publicera något varje arbetsdag, men inser att varannan dag antagligen är mer realistiskt.

Skärmpdump av LNH-bloggens startsida.

Skärmpdump av LNH-bloggens startsida.

Till vilken publik riktar sig bloggen? Unga, gamla, alla åldrar?
– Vår primära målgrupp är alla Lovisabor. Alla åldrar. Naturligtvis finns det en del material som är vinklat så att det kanske riktar sig främst till våra elever, men andra inlägg kan vara av intresse för en bredare publik. Till exempel inläggen som skrevs i anslutning till att läsambassadören besökte skolan kan vara till nytta för vem som helst som vill stöda en ung persons läsutveckling eller själv utvecklas som läsare.

Vi hoppas att bloggen ska vara ett fönster genom vilket kommuninvånarna kan kika in i skolan och bilda sig en uppfattning om hur vardagen ser ut just idag.

Vad känns roligt och lätt med en blogg? Vad är mer krävande?
– Det är roligt att märka att folk läser. Det som kanske är krävande är att få till en regelbunden uppdateringstakt, men det räknar vi med att löser sig med tiden bara vi får det där med att publicera elevtexter satt i system.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s