Daniela bloggar och skriver dikter / Daniela ylläpitää blogia ja kirjoittaa runoja

Daniela Ikäheimo är 20 år gammal, hon bor i Liljendal, är en flitig skribent och bloggare. Hon är utbildad bildartesan och har fotografering som hobby. Hon är också politiskt aktiv. Nu studerar hon för att bli närvårdare. Hennes blogg hittar du HÄR.

Daniela Ikäheimo on 20 vuotta vanha, hän asuu Liljendalissa ja kirjoittaa paljon, muun muassa runoja. Hän ylläpitää myös blogia ruotsiksi, se löytyy tästä.

Daniela Ikäheimo svarar på fem frågor. Foto: Frans Ikäheimo.

Daniela Ikäheimo svarar på fem frågor. Foto: Frans Ikäheimo.

Du har bloggat sedan 2009. Vad handlar din blogg om? Varför är det roligt att blogga?
– Min blogg handlar mest om min vardag, men andra inlägg kan också förekomma exempel något viktigt ämne jag har valt att ta upp, recept och tips på något jag tyckte var relevant.
Sedan har jag då även min kreativa blogg där jag satsar mera på poesi, fotografering, texter och sådant. Jag tycker om att blogga för då får jag göra två saker som jag gillar, alltså skriva och fotografera.

Danielan blogi kertoo hänen arkielämästään. Hänellä on myös toinen, enemmän luova, blogi missä esintyy runoja. Bloggaaminen on hänen mielestään kivaa koska siinä voi yhdistää kirjoittaminen ja kuvaaminen.


Du skriver också dikter. Hur kommer det sig att du började skriva, vad är det som fascinerar dig i skrivandet? 
– Mitt intresse för att skriva började i lågstadiet, jag insåg att det var roligt att skriva. 2009 började jag även skriva poesi, och jag fastnade för det. 2012 fick jag ett tips av en vän på nätet om sidan poeter.se och blev medlem där. Utan den sidan skulle jag inte ha kommit så långt med poesin som jag gjort i dag. Tack vare den sajten har jag fått medverka i fem antologier. Den senaste som kom ut i år handlade om att man skulle skriva ett brev.

BREV – Poetisk antologi med 140 brev av Johanna Piper, Daniel Lyrstedt (Häftad).

Daniela kiinnostui kirjoittamisesta jo ala-asteella. 2009 hän sai vihjeen ystävältä joka kertoi sivustosta poeter.se, ja alkoi kirjoittaa myös runoja.

Du är utbildad bildartesan men ska nu också bli närvårdare. Hur ser du på din framtid? Om du kunde välja fritt – vilket skulle då vara ditt drömjobb?
– Jag studerar första året för att bli närvårdare. När jag blir klar med studierna ska jag jobba några år som vårdare och på sidan om som politiker. Men jag ser även min blogg och poesin som ett slags jobb.Jag vill vidga mina vyer också där på något sätt.

Daniela opiskelee lähihoitjaksi ja haluaa muutaman vuoden päästä työskennellä hoitoalalla. Mutta politiikka kiinnostaa myös ja tavalla tai toisella sekä blogi että runot luovat hänelle tekemistä.

Vad är det bästa med Lovisa och Liljendal? Vad saknar du där du bor? Finns det tillräckligt med möjligheter till aktivitet för unga i din ålder?
– Allt är ganska nära var man bor i Liljendal. Vi har en butik, ett bibliotek och en skola. Det är jättebra och jag hoppas vi får hålla kvar allt det här. I Lovisa finns de större matbutikerna och de ligger på helt okej avstånd. I Liljendal finns det nog inte riktigt tillräckligt med aktiviteter för unga, det skulle gärna få finnas fler.

Danielan mielestä kaikki on lähellä Liljendalissa. Hän toivoo että kauppa, koulu ja kirjasto ovat palveluita jotka säilyvät. Loviisaan ei ole pitkä matka, mutta nuorisolle voisi olla enemmän tekemistä Liljendalissa.

Hur kom det sig att du gick med i politiken? Vad har tiden där gett dig? Hur motiverar och engagerar du andra unga att bli intresserade av politik?
– Jag ville ha möjlighet att påverka, tyckte att vissa saker i samhället kunde ändras eller förbättras. Engagera andra ungdomar kan jag genom att prata om samhällsfrågor med dem och få dem att förstå att om det är något som man vill ändra på så kanske det går. Även unga kan via politiken påverka samhället.

Politiikan avulla myös nuori ihminen voi vaikuttaa asioihin. Daniela keskustelee mielellään erilaisista asoista toisten nuorten kanssa ja muistutaa heitä siitä että vaikuttamisen mahdollisuuksia on, varsinkin politiikan kautta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s