Käsityökauppa mistä löytyy jokaiselle jotakin / Här finns något för var och en

Jaana Klami Rouva Hulda Huoleton-nimisestä liikkeestä vastaa viiteen kysymykseen.
Ett sammandrag på svenska finns längst ner på sidan.
Jaana Klami käsityöiikkeessä Rouva Hulda Huoleton. Jaana Klami i hantverksaffären Rouva Hulda Huoleton. Foto: Carita Liljendahl

Jaana Klami käsityöiikkeessä Rouva Hulda Huoleton. Jaana Klami i hantverksaffären Rouva Hulda Huoleton. Foto: Carita Liljendahl

Käsityöliike Rouva Hulda Huoleton sijiatsee Aleksanterinkadulla 5 Loviisassa. Kuinka Hulda Huoletonta on otettu vastaan Loviisassa? 
huldah_4

– Rouva Hulda Huoleton avasi ovensa 1.11.2016 viikon mittaisilla avajaisilla ja jo ensimmäisenä päivänä oli lähes 100 kävijää. Loviisalaiset ovat ottaneet puodin ilahtuneina vastaan. Halusimme avata Loviisaan tällaisen käsityöläisten, taiteilijoiden ja tuottajien puodin, koska vastaavaa ei kaupunkialueella ole. Osa loviisalaisista oletti ja mahdollisesti luulee yhä, että olimme pop up -myymälä, mutta olemme tulleet jäädäksemme.

huldah_1

Mitä kaikkea löytyy kaupasta ja montako myyjää teitä on? 

– Puodista löytyy yli 20 tekijän persoonallisia ja jopa uniikkeja tuotteita laidasta laitaan. Elintarvikkeita, erilaisia käsitöitä ja taidetta, sekä vanhaa tavaraa. Tuotteita tulee koko ajan lisää ja uutta sen mukaan, mitä puotilaiset keksivät tehdä.

Jokainen osallistuu puodin kuluihin tasapuolisesti ja tekee muutaman myyntivuoron kuukaudessa. Rouva Hulda Huoleton on siis meidän kaikkien puoti, johon voi panostaa kiinnostuksensa ja resurssiensa mukaisesti. Tällainen puoti mahdollistaa tekijöiden saavan tuotteitaan esille kohtuuhintaan. Uusia tekijöitä otamme mukaan, jos puotiin mahtuu ja esim. tuote on sellainen, jollaista puodissa ei vielä ole.

huldah_2

Olet itse yksi myyjistä, kerro vähän taustastasi.
– Itse olen yrittäjä ja koordinoin toiminnan. Olen koko ikäni tehnyt erilaisia käsitöitä ja nykyään mm. erilaisia huovutustöitä Hupakko-nimellä.

Suomalainen käsityö on yleensä hyvin arvostettu, eikä välttämättä kallis. Mitä ostetaan eniten? Mitä asiakas kaipaa/onko haluttu jotain mitä liikkeestä ei ole löytynyt? 

– On ollut ilo huomata, että jokaisen tekijän tuotteet miellyttävät jotakuta. Ennen joulua ihmiset ostivat erityisesti kasseja ja pussukoita, huovutettuja tossuja ja lapasia, villasukkia ja neulottuja pöllöjä, sekä kynttilöitä. Erilaisia elintarvikkeita meni runsaasti. Myös vanhat tavarat kiinnostivat. Nyt on kiinnostus herännyt puutöitä ja takorautaesineitä kohtaan ja niistä on tehty tilauksia tekijöille. Hunajaa ja mehua ihmiset hakevat säännöllisesti ja ovat löytäneet myös vaatteet, joita meillä alkaa olla enenevässä määrin kun mennään kevättä kohti.

huldah_3

Hintahaitari on laaja. Jo muutamalla eurolla saa tuotteen, joka on laadukasta suomalaista käsityötä.

Tilaustöitä kysellään ja voi kysellä minun kauttani. Selvitän, onko tilaus mahdollinen ja välitän tilaajan yhteystiedot tekijälle.

Kerro aukioloajoista – tuletteko pitämään kesällä auki useampana päivänä/oletteko miettineet nettikauppaa?

– Tällä hetkellä olemme suljettu maanantaisin ja keskiviikkoisin. Muulloin olemme auki arkisin  klo 11-17, la 10-14 ja su 12-15. Toukokuusta alkaen olemme auki joka päivä.

– Nettikauppa on ajatuksena kiinnostava. Kaikilla tekijöillä ei välttämättä resurssit riitä nettikauppaan. Mutta uskon, että sellaisen laitamme jossain välissä. Toinen Rouva Hulda Huoleton on tuloillaan Karhulan torin laidalle toukokuussa. Siellä tulee olemaan osa Loviisan Huldalaisista, mutta myös uusia tekijöitä.

huldah_5

– Olemme facebookissa. Kotisivutkin on tekeillä.

Jaana Klami kertoo myös että Rouva Hulda Huoleton -nimi juontaa lapsuuden laulutunneilta ja laulukokeista.

– Vaikka sukumme on yleisesti ottaen hyvinkin musikaalista, minua tämä ei ikävä kyllä koske. Rouva Hulda Huoleton -laulu oli minun pelastukseni koko alakoulun ajan.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
I början av november 2016 öppnades hantverksaffären Rouva Hulda Huoleton sina dörrar på Alexandersgatan 5 i Lovisa. Affären fick ett gott mottagande i Lovisa. I motsats till vad många trodde i början är det inte bara frågan om en pop up-affär.
huldah_7

Jaana Klami är företagare och en av dem som säljer i affären och som koordinerar verksamheten där. Hon säger att affären ännu den här tiden på året är stängd om måndagar och onsdagar, men från och med maj månad håller butiken öppet alla dagar.

För tillfället säljs det i affären produkter av tjugo olika hantverkare. Utöver handarbeten säljs även konst, livsmedel och vintage. Nya produkter dyker kontinuerligt upp.
De som säljer i affären delar också på arbetstiderna där.

huldah_6

Det finns produkter i alla prisklasser. De förmånligaste kostar bara några euro.

I framtiden är det inte omöjligt att Rouva Hulda Huoleton öppnar en butik på nätet. Men tillsvidare fungerar det här konceptet. Affären har en Facebooksida och så småningom blir också en hemsida aktuell.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s