Taidesauna / Konstbastu

inne roddbåt

Heidi Lunabban taideteos Sauna Obscura tuodaan Loviisanlahdelle. Sauna Obscura on samalla sauna ja kamera – saunominen tapahtuu  kameran sisällä. Käviijän näkemä kuva on ainutlaatuinen, vain siinä hetkessä syntyvä kuva. Saunaa ympäröivä näkymä täyttää saunatilan ja liikkuu kävijän yllä, saunan seinillä ja kiukaan höyryn seassa. Kokemus on siis kävijälle todella ainutlaatuinen, fyysinen, sosiaalinen ja visuaalinen elämys.

Kävijöillä on mahdollisuus vierailla saunassa Loviisan Wanhat Talot-päivien aikana (26-27.8.2017) klo 10-14, jolloin saunaa ei ole lämmitetty ja sen jälkeen sauna on lämmitetty ja siellä voi myös saunoa klo 18 saakka. (uimapuku mukaan). Saunaan pääsee Laivasillalta soutuveneellä.

Sauna_Obscura

Sauna toisessa paikassa. Loviisassa se nähdään ainakin LWT-tapahtuman yhteydessä. Bastun på en annan plats. I Lovisa kan man se den åtminstone under LHH-dagarna.

Heidi Lunabbas konstverk Sauna Obscura finns snart på Lovisaviken. Sauna Obscura är samtidigt en bastu och en kamera. Själva bastubadandet sker inne i kameran. Den bild som besökaren ser är unik, den uppstår bara just där och då. Bastuutrymmet fylls av utsikten som omger bastun och rör sig även ovanför besökarens huvud, på bastuns väggar och den blandas in i ångan från bastuugnen. Det är således en alldeles unik upplevelse som samtidigt är fysisk, social och visuell.

Besök i bastun kan göras under lördag och söndag klockan 10–14 den 26-27 augusti under Lovisa Historiska Hus-evenemanget. Då är bastun inte uppvärmd. Efter det sätts värmen på och då kan man bada bastu där till klockan 18 (ta baddräkt med). Till bastun tar man sig med roddbåt från Skeppsbron.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s